Výživa
Výživa je důležitým zdrojem energie potřebným pro obnovu buněk, růst a správné životní funkce jednotlivce.
Strava se musí skládat z několika makrosložek, kterými jsou bílkoviny (20 - 35 %), tuky (10 - 15 %), sacharidy (55 - 60 %), vláknina a voda. Rozmanité a vyvážené jídlo je základem zdravého životního stylu.
Jak by měl vypadat správný stravovací plán?
- 5 jídel denně (rozestupy 3h), nejméně 4x denně v pravidelných intervalech,
- dostatečný pitný režim tj. 0,4l vody na 10 kg váhy, nezahrnuje se káva, alkohol, černý čaj (každého druhu čaje můžeme vypít během dne max. 0,5l),
- zaměřit se na potraviny s nízkým glykemickým indexem,
- ovoce jíst dopoledne, zeleninu odpoledne - obsahují vlákninu, důležitou pro správnou funkci střev a detoxikaci organismu,
- bílé pečivo nahradit celozrnným, nejlépe celkově omezit,
- omezení mléčných výrobků (při častém používání způsobují zahlenění organismu) - max. 4x týdně,
- omezení nasycených (živočišných) tuků,
- zařazení rostlinné bílkoviny do jídelníčku,
- přílohy zaměnit za celozrnné, v odpoledních a večerních hodinách nahradit zeleninou (neplatí pro nárůst svalové hmoty, kde jsou sacharidy potřeba),
- strava by měla obsahovat min. 1x týdně rybu (Omega 3).